Zorgwoning

Zorgwoning

Wil je je graag ontfermen over een ouder familielid of een zorgbehoevend persoon, maar wil je ook elk je privacy en ruimte? Dan is een mantel zorgwoning misschien wel het overwegen waard. 

Bij BUILDINC gaan wij steeds voor zorgwoningen op maat. Van ontwerp tot plaatsing; wij loodsen je met veel plezier door het volledige proces. Lees in dit artikel meer over de voordelen en mogelijkheden van een zorgwoning. 

zorgwoning fiscaal

Zorgwoning zonder kopzorgen?
BUILDINC staat voor je klaar!

Wat is een zorgwoning?

Een zorgwoning staat toe dat je ondersteuning kan geven aan maximaal twee oudere of zorgbehoevende personen (65+) in een daarvoor aangepaste woongelegenheid. Een zorgwoning is een ondergeschikte wooneenheid die zich steeds op eigen terrein bevindt. Daarbij is er zowel de mogelijkheid om die in je woning te voorzien als in een aansluitend bijgebouw of in de tuin. Voor de exacte voorwaarden van het plaatsen van een zorgwoning, kan je terecht op de website omgeving.vlaanderen.be 

De mogelijkheden bij een zorgwoning

Bij de creatie van een zorgwoning komt heel wat kijken, want elke situatie is per definitie anders. Niet alleen de inrichting, maar ook de constructie hangt steeds af van de bouwlocatie en jouw specifieke behoeftes. Gelukkig zijn er heel wat verschillende mogelijkheden bij het bouwen van een zorgwoning.

Zo kan er een zorgwoning gemaakt worden in een bestaand bijgebouw, maar is het ook mogelijk om een nieuw bijgebouw te koppelen aan je hoofdwoning of zelfs een losstaande entiteit in je tuin te zetten.

Download de brochure voor alle technische specificaties. 

Naast zorgwoningen zijn wij ook specialist in:

Gevelbekleding voor zorgwoningen

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Hoe bouwen we de zorgwoning van je dromen?

Bij BUILDINC, luisteren wij goed naar al je noden en vertalen die dan in een uniek project die past bij jullie situatie. Zo proberen we zowel jouw wensen als die van de zorgbehoevende(n) zo optimaal mogelijk in te vullen.

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een zorgwoning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een zorgwoning van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je zorgwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zoveel meer.

Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest. BUILDINC levert zoals jij wenst.
Tip: Ontdek de zelfbouwpakketten van BUILDINC

Levenslang genieten

De zorgwoningen van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR

Een mantelzorgwoning en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je zorgwoning een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it!

Nieuw in wetgeving sinds 16 augustus 2021

Goed nieuws voor mensen die plannen maken om een zorgwoning te installeren, want sinds 16 augustus 2021 is de regelgeving omtrent het bouwen van zorgwoningen aangepast. Deze nieuwe wetgeving maakt het namelijk mogelijk om een mobiele mantelzorgwoning tijdelijk op je terrein te plaatsen voor een periode van maximaal 6 jaar terwijl de zorgwoning voordien één geheel diende te vormen met je bestaande woning.

Nog interessanter is dat wij bij BUILDINC een huurmogelijkheid voor jou kunnen uitwerken. Dat maakt het mogelijk om jouw zorgunit per maand te huren in plaats van aan te kopen. In vele gevallen is dat de ideale oplossing wanneer je tijdelijke zorg wil bieden aan je naasten.

Bovendien zorgt de versoepeling van de Vlaamse regels er ook voor dat je niet langer een omgevingsvergunning, beter bekend als de ‘bouwvergunning’, nodig hebt. Enkel een melding is genoeg. Ook is het niet langer verplicht om een architect aan te stellen.

Voor meer informatie over de wetgeving en fiscale voordelen van zorgwoningen en of je in aanmerking komt voor specifieke premies kan je hier terecht. Meestal zijn er voor kangoeroewoningen of zorgwoningen geen subsidies voorzien.

Lees ook: Minder rompslomp voor zorgwoning in uw tuin ( 09/2021, De Tijd)

Waarom een zorgwoning een goed idee is

Hier lijsten we een aantal mooie voordelen van een zorgwoning voor je op:

 • Je dierbare naasten wonen dichtbij, maar toch blijft iedereen zijn eigen privacy behouden.
 • Een zorgwoning is op maat gemaakt en daardoor optimaal aangepast aan de behoeften van de zorgbehoevende.
 • Een mantelzorgwoning is steeds zo veilig mogelijk gemaakt.
 • Een mantelzorgwoning is snel gebouwd. Op enkele uurtjes kan een zorgwoning al gemonteerd zijn in je achtertuin.
 • Een zorgwoning is steeds energiezuinig gemaakt en met ecologische materialen gebouwd.
 • De afwerking en inrichting is volledig zelf te kiezen.
 • Het is mogelijk om je zorgwoning te verplaatsen of zelfs opnieuw te verkopen.

Belangrijke aandachtspunten bij een zorgwoning

Enkele belangrijke aandachtspunten bij een zorgwoning zijn bijvoorbeeld: 

 • Drempelloze toegang tot het zorggebouw 
 • Alarmknop
 • Aangepaste keuken
 • Aangepast verhoogd toilet
 • Slaapkamer vormt 1 geheel met leefruimte 
 • … 
nieuwbouw zorgwoning

Zoals je kan zien, zijn er nogal wat zaken waarmee men rekening moet houden. Bij BUILDINC zien we geen enkel detail over het hoofd. Daarnaast stelt het unieke bouwsysteem van BUILDINC je in staat een zorgwoning te bouwen op het moment dat deze echt nodig is en bieden wij je ook de mogelijkheid de zorgwoning in de toekomst terug  te demonteren en door te verkopen. Ook hierbij kan je rekenen op de steun van BUILDINC die samen met jou naar een nieuwe eigenaar zoekt.

Veelgestelde vragen over mantelzorgwoningen

De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat vanaf 16 augustus 2021 het nog makkelijker wordt om een mantelzorgwoning in je eigen tuin te plaatsen.

Raadpleeg steeds je gemeente over de voorwaarden van het plaatsen van een mantelzorgwoning.

Meer informatie vind je op Zorgwonen zonder zorgen op de website van Agentschap Wonen-Vlaanderen

Zo groot als je maar wilt.

Leg uw zorgwoningproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van uw gemeente of stad.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden.
Modulaire gebouwen bieden de mogelijkheid om meerdere verdiepen bij te bouwen.

Ben je een beetje handig en wil je graag zelf timmeren aan dé gedroomde eyecatcher in je tuin? Met de zelfbouwpakketten van BUILDINC kan je in een handomdraai eigenhandig je moderne zorgwoning in je tuin in elkaar zetten.

Samen met jou bekijken we wat je precies van je design verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

De zorgwoningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om zorgwoningen uit te breiden op maat. Zo heb je ook een mantelzorgwoning met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.

Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.

Niet onbelangrijk bij het bouwen van een zorgwoning is de structuur van je huis. Om lang te genieten van je extra mooie ruimte ga je best even na of je woning en/of dak voldoende draagkracht hebben. Door het lichte bouwsysteem van BUILDINC te gebruiken is meestal veel meer mogelijk dan eerst gedacht.

Bij BUILDINC kan jij zelf bepalen welke stijl het beste in je tuin past. Een woning met landelijke klasse of modern design?

Ga je voor een cottage in een landelijke stijl, voor een strak blokje of voor een leuke combinatie van beide? Wij helpen je hier graag op weg bij het maken van de juiste keuze.

Zorgwoningen bij BUILDINC

Wil je graag een zorgwoning kopen op maat of heb je nood aan een extra woordje uitleg? Vraag hier meer informatie en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je persoonlijk te adviseren en de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Bekijk enkele van onze referenties: