Het bouwen van een zorgwoning:
wat komt er allemaal bij kijken?
Zoals we allemaal weten, wordt de bevolking steeds grijzer. Daardoor moeten veel ouderen steeds langer op wachtlijsten staan om een plekje in een verzorgingstehuis te bemachtigen. Daarnaast hebben velen ook de behoefte om hun bejaarde ouders of hulpbehoevende familieleden langer bij hen te houden. Daarom zoekt men naar heel wat alternatieven om voor hun naasten te kunnen zorgen.
Het bouwen van zorgwoningen zit dan ook momenteel erg in de lift. Met een eigen mantelzorgwoning in de tuin kan men intensieve zorg bieden zonder dat men zich steeds moet verplaatsen. Bovendien blijft elk zijn eigen ruimte en privacy behouden. Lees dit artikel als je graag meer wil te weten komen over het bouwen van een (mantel)zorgwoning.
- Volledig op maat en volgens jouw wensen
- Zowel zelfbouwpakketten als geplaatst
- Begeleiding doorheen het volledige proces
- Duurzame, circulaire & innovatieve materialen
Kenmerken van een zorgwoning
Met een zorgwoning, ook wel mantelzorgwoning of zorgunit genoemd, is het mogelijk om ondersteuning te bieden aan maximaal twee oudere (65 jaar of ouder) of hulpbehoevende personen in een daarvoor aangepaste woongelegenheid gelegen aan of dichtbij de hoofdwoning.
Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden bij het plaatsen van een zorgwoning. Zo kan er een zorgwoning gemaakt worden in een bestaand bijgebouw, maar is het ook mogelijk om een nieuw bijgebouw te koppelen aan je hoofdwoning of zelfs een vrijstaande entiteit in je tuin te zetten.
Een zorgwoning verschilt van een standaard huis door, onder andere, deze specifieke kenmerken:
- Er wordt enkel op de begane grond gewoond: er zijn geen trappen of drempels zodat een rolstoelgebruiker of iemand die slecht te been is zich makkelijk door de woning kan verplaatsen
- De gangen moeten ook breed genoeg zijn (ongeveer 1.20 m)
- Het is een veel goedkopere en kleinere woongelegenheid (max 50 m²) dan een standaard huis
- Er is een noodoproepinstallatie aanwezig
- Een zorgwoning is op maat gemaakt en daardoor optimaal aangepast aan de noden van de zorgbehoevende.
- Een zorgwoning is zeer snel gebouwd en wordt vaak energiezuinig (of zelfs energieneutraal) gemaakt
- De bewoners die in de zorgwoning trekken, hebben dezelfde domicilie als het gezin in de hoofdwoning, maar krijgen wel een aparte code in het register (Z-code). Er is geen bijkomend huisnummer nodig voor de nieuwe wooneenheid.
Gevelbekleding voor zorgwoningen
BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.
Tip: Download de brochure voor alle technische specificaties.
Hoe bouwen we de zorgwoning van je dromen?
Wil je graag zorg bieden aan je naasten? Misschien is een zorgwoning dan wel een goed idee. BUILDINC is specialist in het bouwen van zorgwoningen op maat. Naast zorgwoningen bouwt BUILDINC ook poolhouses, tiny houses, tuinkantoortjes, en optopping.
Lees hier meer hoe we al je noden vertalen in een uniek project die past bij jullie situatie.
Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag
Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een zorgwoning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.
Het plan voor een zorgwoning van je dromen
Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.
Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt
Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest. BUILDINC levert zoals jij wenst.
Tip: Ontdek de zelfbouwpakketten van BUILDINC
Levenslang genieten
De zorgwoningen van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR
Een mantelzorgwoning en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je zorgwoning een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it!
Nieuw in wetgeving sinds 16 augustus 2021
Goed nieuws voor mensen die plannen maken om een zorgwoning te installeren, want sinds 16 augustus 2021 is de regelgeving omtrent het bouwen van zorgwoningen aangepast. Deze nieuwe wetgeving maakt het namelijk mogelijk om een mobiele mantelzorgwoning tijdelijk op je terrein te plaatsen voor een periode van maximaal 6 jaar terwijl de zorgwoning voordien één geheel diende te vormen met je bestaande woning.
Nog interessanter is dat wij bij BUILDINC een huurmogelijkheid voor jou kunnen uitwerken. Dat maakt het mogelijk om jouw zorgunit per maand te huren in plaats van aan te kopen. In vele gevallen is dat de ideale oplossing wanneer je tijdelijke zorg wil bieden aan je naasten.
Bovendien zorgt de versoepeling van de Vlaamse regels er ook voor dat je niet langer een omgevingsvergunning, beter bekend als de ‘bouwvergunning’, nodig hebt. Enkel een melding is genoeg. Ook is het niet langer verplicht om een architect aan te stellen.
Voor meer informatie over de wetgeving van zorgwonen en of je in aanmerking komt voor specifieke premies kan je hier terecht. Meestal zijn er voor kangoeroewoningen of zorgwoningen geen subsidies voorzien.
Lees ook: Minder rompslomp voor zorgwoning in uw tuin ( 09/2021, De Tijd)
De belangrijkste regels zorgwonen België
Er zijn een aantal voorwaarden waaraan een zorgwoning moet voldoen
In een zorgwoning mogen maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen wonen. Met ‘hulpbehoevend’ bedoelt men een persoon met een handicap die in aanmerking komt voor een tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale bescherming of die moeilijk zelfstandig kan wonen. De oudere moet minimum 65 jaar zijn.
In of bij de hoofdwoning wordt een kleinere, ondergeschikte wooneenheid gecreëerd.
De blote eigendom, zowel de zorgwoning als de hoofdwooneenheid, moeten tot dezelfde persoon of personen behoren.
Veelgestelde vragen over mantelzorgwoningen
De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat vanaf 16 augustus 2021 het nog makkelijker wordt om een mantelzorgwoning in je eigen tuin te plaatsen.
Raadpleeg steeds je gemeente over de voorwaarden van het plaatsen van een mantelzorgwoning.
Meer informatie vind je op Zorgwonen zonder zorgen op de website van Agentschap Wonen-Vlaanderen
Zo groot als je maar wilt.
Leg uw zorgwoningproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van uw gemeente of stad.
Ben je een beetje handig en wil je graag zelf timmeren aan dé gedroomde eyecatcher in je tuin? Met de zelfbouwpakketten van BUILDINC kan je in een handomdraai eigenhandig je moderne zorgwoning in je tuin in elkaar zetten.
Samen met jou bekijken we wat je precies van je design verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.
Bij BUILDINC kan jij zelf bepalen welke stijl het beste in je tuin past. Een woning met landelijke klasse of modern design?
Ga je voor een cottage in een landelijke stijl, voor een strak blokje of voor een leuke combinatie van beide? Wij helpen je hier graag op weg bij het maken van de juiste keuze.
Materiaal, stijl en afmetingen van een zorgwoning
Er komen een aantal kosten kijken bij een zorgwoning. De prijs hangt daarbij steeds af van de grootte van de zorgwoning en van de specifieke materialen en noden van de klant.
Voor de afwerking van de binnenzijde (vloeren, wanden, keuken,…) als buitenzijde zijn er heel wat verschillende materialen te kiezen. Graag een houten zorgwoning of liever een traditionele baksteen? Ga je voor een vinyl vloer of parketlaminaat? Jij kiest welke stijl het beste bij je past. Ook extraatjes, zoals vloerverwarming, zijn bespreekbaar. Omdat elke situatie anders is, bouwen wij bij BUILDINC steeds op maat en smaak van de klant.
Daarnaast kan ook de afmeting van een zorgwoning sterk verschillen. Een zorgwoning voor twee personen zal wellicht iets groter moeten zijn dan eentje voor maar één persoon. Ook is de grootte natuurlijk afhankelijk van de beschikbare oppervlakte.