Zorgwoning fiscaal

Zorgwoning fiscaal
Alles over een zorgwoning fiscaal gezien: de mogelijkheden, belastingsvoordelen en bouwproces. BUILDINC is dé specialist in het bouwen van energiezuinige Tiny Houses. Lees meer in dit artikel.
bungalow bouwen belgie 2

Een zorgwoning fiscaal gezien: een duurzaam plan

Zorgwonen of kangoeroewonen zit in de lift. Dat komt omdat opnames van familieleden in rusthuizen of woonzorgcentra vaak een grote hap uit het budget van families betekenen. Voor verschillende gezinnen is een zorgwoning dus een mooi alternatief. Wat is een zorgwoning en wat zijn de voordelen? Hoe bouw je een nieuwe wooneenheid aan je huis en wat doe je ermee als het niet meer in gebruik is? BUILDINC beantwoordt al jouw vragen en geeft duurzaam advies. Lees snel verder!

Er wordt een nieuwe wooneenheid gecreëerd

Een zorgwoning is een kleinere wooneenheid die in, bij of losstaand van de hoofdwoning gebouwd wordt. De grond waarop een vrijstaand bijgebouw zich bevindt moet dezelfde zijn als die waar de bestaande hoofdzakelijk vergunde woning op staat. In een zorgwoning kunnen maximum twee zorgbehoevende personen komen inwonen. Vaak trekken ouderen in bij het gezin van hun kinderen of gaat een zorgverlener inwonen bij een hulpbehoevende persoon. Op deze manier kunnen hulpbehoevende personen gehuisvest blijven in een vertrouwde omgeving en toch grotendeels zelfstandig zijn.

tiny house bouwen 6
Met een zorgwoning heb je minder kosten, zo heb je veel meer tijd om te gaan reizen en je passies te volgen.

Voorwaarden om te spreken van een zorgwoning

Er zijn enkele voorwaarden waar er aan voldaan moet worden vooraleer er over een zorgwoning gesproken kan worden. Indien het gebouw onder het label van ‘zorgwoning’ valt, gelden er namelijk andere regels op vlak van steunmaatregelen en uitkeringen.

Een kleinere woongelegenheid in of bij een bestaande woning

Een zorgwoning moet bestaan uit een hoofdwoning, dat één gezin huisvest, en een kleinere wooneenheid die in, bij of losstaand van de bestaande woning gebouwd wordt. De ondergeschikte wooneenheid kan dus een ruimte binnen het huis in beslag nemen, een aanbouw aan het bestaande bouwvolume of een vrijstaand bijgebouw zijn. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een mobiele zorgwoning. Een ondergeschikte woning is niet groter dan ⅓ van de totale bewoonbare oppervlakte.

De ondergeschikte wooneenheid is volledig uitgerust met een eigen keuken, badkamer en slaapkamer, maar deelt bijvoorbeeld de leefruimte, eetruimte en garage. In sommige gevallen heeft het een eigen voordeur. Op die manier kan een ander “gezin”, de zorgverlenende of zorgbehoevende personen, zelfstandig wonen en wordt de privacy enigszins behouden.

Hoofdwoning en ondergeschikte wooneenheid hebben dezelfde eigenaar

De volledige woning, of toch het blote eigendom, moet aan dezelfde eigenaar toebehoren. Een huurwoning kan dus ook in aanmerking komen als zorgwoning, mits de eigenaar hiermee akkoord gaat. 

Een woning voor zorgverlenende en hulpbehoevende personen

Wie er in de ondergeschikte wooneenheid woont is ook van belang om te kunnen spreken over een zorgwoning. De mogelijke bewoners van een zorgwoning:

  • Maximum 2 personen waarvan minstens 1 persoon 65 jaar of ouder is.
  • Maximum 2 personen waarvan minstens 1 hulpbehoevend is:
    Iemand met een beperking
    – Iemand die in aanmerking komt voor een zorgbudget van de Vlaamse Sociale Bescherming, vroeger zorgverzekering genoemd
    – Iemand die niet of moeilijk zelfstandig kan wonen
  • Een zorgverlener, wanneer de hulpbehoevende persoon of personen in de hoofdwoning blijven wonen.

Meer informatie over de voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

De zorgwoning inschrijven

Als het inderdaad gaat om een zorgwoning en je aanspraak wil maken op de fiscale voordelen die ermee gepaard gaan, dan moet je de creatie van een zorgwoning melden aan het omgevingsloket. In bepaalde gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen. Daarnaast moeten diegenen die zorgwonen ingeschreven worden in het bevolkingsregister, zodat de domicilie in orde kan worden gebracht. 

zorgwoning opsplitsen thuis
Elk tiny house is verschillend. Tiny houses komen voor in verschillende vormen.

Hoe zit dat op fiscaal vlak?

zorgwoning-fiscaal 2

Zijn er specifieke premies of subsidies voorzien voor zorgwoningen?

Zorgen voor hulpbehoevende mensen kan heel wat kosten met zich meebrengen. Denk maar aan specifieke hulpmiddelen voor thuiszorg, zoals een tillift of handgrepen. Daarnaast zijn er ook bepaalde aanpassingen nodig in de constructie van de woning als je een adequate zorgwoning wil creëren: bredere deurgaten voor een rolstoel, drempels verwijderen, een aangepaste badkamer installeren, etc. 

Er zijn geen specifieke premies of subsidies voorzien voor mensen die van hun woning een zorgwoning maken. Je kan wel aanspraak maken op bepaalde steunmaatregelen om je woning aan te passen

Heeft het een nadelig effect op sociale voordelen?

Eén van de grootste voordelen aan een zorgwoning is dat de inwoners van de hoofdwoning en de inwoners van de ondergeschikte woning als twee verschillende gezinnen worden gezien. De inkomsten van één gezin hebben dus geen negatieve invloed op de uitkeringen van een ander gezin. Sociale uitkeringen zoals studietoelagen of werkloosheidsuitkeringen blijven behouden.

Wat als de zorgverlenende of zorgbehoevende persoon mede-eigenaar is?

Dat maakt de boel meteen wat ingewikkelder. Dat de volledige woning officieel dezelfde eigenaar moet hebben, weten we al. Wat gebeurt er als iemand financieel wil bijdragen aan de woning? Staat die persoon ingeschreven als mede-eigenaar, dan is er geen probleem. Al heeft dat wel een impact op de hypothecaire lening en de erfenis.

Wat als de zorgsituatie beëindigd wordt?

Een zorgsituatie kan om verschillende redenen beëindigd worden: er is een andere oplossing gevonden, de hulpbehoevende kan opnieuw alleen wonen, de hulpbehoevende overleed, etc. Als de woning opnieuw door één gezin bewoond wordt, dan moet men dit aan de gemeente melden via het omgevingsloket. Indien een ander gezin of een alleenstaande, die niet hulpbehoevend is, zijn intrek neemt in de ondergeschikte wooneenheid, dan moet men een omgevingsvergunning aanvragen.

Ecologische en duurzame oplossingen

Lijken de bovenstaande opties je maar niks? Het kan ook anders! BUILDINC maakt van jouw bij- of aanbouw een volledig andere ruimte en dat 100% duurzaam!

Modulair bouwen

Als je van plan bent om een zorgwoning te bouwen, kan je op BUILDINC rekenen. Met de grootste zorgen creëren wij samen met jou een wooneenheid op maat. Daarnaast is BUILDINC een expert in modulair bouwen. Dat wil zeggen dat alle elementen die gebruikt zijn bij de constructie van de bij- of aanbouw van de zorgunit volledig hergebruikt kunnen worden. Van de ondergeschikte wooneenheid kan er een tuinkantoor of, als je bijvoorbeeld meerdere kinderen hebt, een extra slaapkamer worden gemaakt. Het bedrag dat je investeerde in de creatie van een zorgwoning is dan niet verloren, integendeel: met BUILDINC kan je alleen maar winnen!

Mobiele zorgwoning

Sinds 2021 is er een nieuwe wetgeving van kracht, waardoor het ook mogelijk is om een mobiele zorgwoning op het terrein te plaatsen. Dit kan echter maar voor een totale periode van 6 jaar. Dat biedt perspectief als je weet dat je deze zorgwoning met gemak kan ombouwen tot een tiny house. Wanneer de zorgperiode beëindigd is, hou je er een buitenverblijf op na! 

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

BUILDINC staat voor je klaar!

Wat je plannen ook zijn, BUILDINC staat voor je klaar! Heb je interesse in een modulaire (mobiele) zorgwoning van BUILDINC? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons! Lees hier hoe we tewerk gaan:

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een zorgwoning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een zorgwoning van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Jij bepaalt hoe jouw zorgwoning gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Zorgwoningen met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een zorgwoning  al op de goede weg. Bij het bouwen van een zorgwoning  wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen. Zo produceren wij met het RICRON paneel; een volledig gerecycleerd paneel met verschillende lagen plastic die zo uit de zee worden gevist. Het eco-vriendelijke product heeft al verschillende awards op zijn naam staan en is erkend door het WWF. Daarnaast zijn wij niet enkel 100% duurzaam, maar ook 120% circulair. Al het materiaal waarmee de zorgwoning gebouwd wordt, kan opnieuw geïntegreerd worden in nieuwe bouwprojecten.

Hoe kan ik de prijs drukken?

Zorgwoning bouwen of laten bouwen

Sommige mensen kiezen ervoor zelf aan de slag te gaan bij het bouwen van hun zorgwoning, omdat ze dit leuk vinden, maar misschien ook omdat ze denken op die manier de kosten te kunnen drukken. Dit is echter niet altijd het geval! Als je weinig ervaring hebt kunnen er immers heel wat zaken mislopen door fouten en verlies je bovendien ook gewoon kostbare tijd. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van waterschade of slechte isolatie, wat je op termijn duur kan komen te staan.

Daarom is het vaak beter simpelweg een beroep te doen op een expert, zoals BUILDINC. Hierdoor ben je zeker van een kwalitatief afgewerkt huisje en heb je meer zekerheid wat betreft de prijs, die bepaald wordt in de offerte. Bovendien biedt een professional vaak ook meer mogelijkheden op het vlak van afwerking, verschillende opties en upgrades. Bij BUILDINC hebben we jarenlange ervaring en expertise opgebouwd, die we graag voor jou aanwenden!

Gerecycleerde materialen

Je kunt ervoor kiezen om te werken met gerecycleerde materialen voor de bouw van je zorgwoning , wat de prijs kan drukken. Daarnaast is het ook een erg duurzame keuze! Bij BUILDINC wordt trouwens altijd gewerkt met eco-vriendelijke materialen.

Veelgestelde vragen over zorgwoningen

De Belgische wetgeving is erg vaag rond Tiny Houses. Bij een bouw is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Reglementering in je gemeente
  • De omgeving van je huis
  • Inkijk privacy van je buren

Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw of werken met een optopping

Tiny Houses worden niet altijd erkend als woning omdat de bewoonbare ruimte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft. 

Voor domiciliëring moet je eerst informeren bij je gemeente. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je microwoning.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden in je natuurhuisje.
Modulaire gebouwen bieden de mogelijkheid om meerdere verdiepen bij te bouwen.
Tiny Houses en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om je woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook een mini natuurhuisje met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uibreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een microhuisje is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

BUILDINC: jouw veilige keuze

Klaar voor een tiny house te kopen dat voldoet aan al jouw wensen? Aarzel niet langer en doe een beroep op de expertise van BUILDINC voor het bouwen en plaatsen van jouw droomproject! Zo ben je zeker van een hoogstaand afgewerkte zorgwoning  en kun je rekenen op een offerte op maat. Zo wordt jouw zorgwoning -droom werkelijkheid!

Waar mag ik een zorgwoning?

Wil je een Tiny House bouwen in België of Nederland? De regelgeving voor kleine zorgwoning in België of Nederland is in elke gemeente anders. Zo heeft de stad Leuven al een eigen regelgeving klaar. Wat wel algemeen is vastgelegd, is dat een tiny house minstens 18m2 groot moet zijn. Ook heb je steeds een bouwvergunning nodig om eenzorgwoning te kunnen plaatsen.

Lees meer:

Laat je inspireren door design:

Wie eens tiny houses opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een tiny house bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een A-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!