Zorgwoning kadastraal inkomen

Zorgwoning kadastraal inkomen
Alles over een zorgwoning en je kadastraal inkomen: de mogelijkheden, belastingsvoordelen en bouwproces. BUILDINC is dé specialist in het bouwen van energiezuinige Tiny Houses. Lees meer in dit artikel.
zorgwoning kadastraal inkomen 2

Een zorgwoning: kadastraal inkomen en 3 andere dingen waar je rekening mee moet houden

Een zorgwoning of kangoeroewoning biedt heel wat voordelen. Het grootste pluspunt is dat je de kosten van een rusthuis of woonzorgcentrum vermijdt. Daarnaast genieten zorgbehoevenden van een warme thuis in hun vertrouwde omgeving, terwijl ze toch een bepaalde autonomie behouden. Het is een hartverwarmende alternatieve woonvorm, maar administratief gezien niet zo simpel. Daarom helpt BUILDINC je graag over deze vier struikelblokken heen!

1. De criteria van een zorgwoning

Eerst en vooral moet een woning aan bepaalde voorwaarden voldoen voordat er over een ‘zorgwoning’ kan worden gesproken. Pas dan kan je genieten van de voordelen die erbij komen kijken.

Er gelden drie voorwaarden

tiny house bouwen 6

Een ondergeschikte wooneenheid in, aan of bij een bestaande woning

De zorgwoning, die één “gezin” huisvest, moet zich in, aan of bij de hoofdwoning, die een ander gezin huisvest, bevinden. Het kan dus gaan om een ingericht appartement binnen een bestaande woning, een ondergeschikte wooneenheid aan de hoofdwoning of een vrijstaand bijgebouw dat zich op dezelfde grond bevindt. Sinds 2021 kan je ook kiezen voor een mobiele zorgwoning. De kleinere ondergeschikte wooneenheid is daarbij niet groter dan ⅓ van de volledige woning. De kleinere woongelegenheid is voorzien van een eigen keuken, badkamer en slaapkamer. 

De hoofdwoning en de ondergeschikte woning hebben dezelfde eigenaar

Een tweede voorwaarde is dat de hoofdwoning en de zorgwoning, het blote eigendom,  zich op dezelfde grond bevinden en aan dezelfde eigenaar toebehoren. Strikt genomen kan een huurwoning ook in aanmerking komen, mits de verhuurder akkoord gaat met de situatie.

Een wooneenheid voor zorgverlenende of zorgbehoevende personen

Wie er in de zorgwoning woont is uiteraard ook van belang. De bewoners moeten aan de volgende criteria voldoen:

 • Maximum 2 personen waarvan minstens 1 persoon 65 jaar of ouder is.
 • Maximum 2 personen waarvan minstens 1 hulpbehoevend is:
  Iemand met een beperking
  – Iemand die in aanmerking komt voor een zorgbudget van de Vlaamse Sociale Bescherming, vroeger zorgverzekering genoemd
  – Iemand die niet of moeilijk zelfstandig kan wonen
 • Een zorgverlener, wanneer de hulpbehoevende persoon of personen in de hoofdwoning blijven wonen.

Meer informatie over de voorwaarden vind je op de website van de Vlaamse Overheid.

Let er op dat de zorgwoning geregistreerd staat

Voldoet de zorgwoning aan alle criteria, dan moet je dat aan je gemeente melden in het omgevingsloket. Pas dan is je woning officieel een zorgwoning en kan je genieten van de verschillende voordelen. In sommige gevallen moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Dat gegeven hangt af van hoe de ondergeschikte wooneenheid gecreëerd wordt binnen het bestaande bouwvolume.  

2. Een zorgwoning fiscaal gezien

Je bent klaar om te beginnen zorgwonen, maar welke impact heeft dat op fiscaal vlak? Er is namelijk heel wat papierwerk waar je eerst door moet. 

zorgwoning-fiscaal 2

Inschrijven in het bevolkingsregister

Voordat we de zorgsituatie op fiscaal vlak kunnen bespreken is het belangrijk om de perso(o)n(en) die in de ondergeschikte woning wonen correct in te schrijven in het bevolkingsregister. De inwoners van de hoofd- en bijwoning worden als twee aparte gezinnen beschouwd. Bijgevolg moet er dus een fysieke verhuis van één gezin van adres A naar adres B plaatsvinden. Indien dit niet gebeurt, of de twee gezinnen verhuizen samen als één gezin, kan dit niet ingeschreven worden onder de noemer ‘zorgwonen’. Dat heeft uiteraard een invloed op de sociaalrechtelijke uitkeringen.  

Kadastraal inkomen

De verhuis van het tweede ‘gezin’ naar de ondergeschikte wooneenheid heeft uiteraard een invloed op de jaarlijkse kosten. Door een deel van je woning in te richten als zorgwoning verhoogt het kadastraal inkomen. Daardoor stijgt ook de onroerende voorheffing op de woning. Als jij de eigenaar bent van de volledige woning, dus hoofdwoning én zorgwoning, dan moet je de zorgwoning aangeven als was het een tweede verblijf. De onroerende voorheffing wordt gesplitst en je wordt afzonderlijk belast op het zorggedeelte. Dit wordt berekend op basis van het gedeelte van het kadastraal inkomen dat betrekking heeft op de zorgwoning. 

Hypothecaire lening

De zorgsituatie heeft ook een invloed op hoe je je hypothecaire lening aangeeft. Ook dit moet gesplitst worden in een deel dat slaat op de hoofdwoning en een deel dat slaat op de zorgwoning. Enkel de zorgwoning telt in dit geval mee bij belastingvermindering op langetermijnsparen. Is de persoon die de zorgunit betrekt mede-eigenaar? Dan heeft dit ook een invloed op de hypothecaire lening.

3. Voorzieningen voor hulpbehoevende personen

zorgwoning

Hulpbehoevende personen, ouderen of personen met een beperking hebben vaak extra financiële en/of materiële hulpmiddelen nodig. Jammer genoeg zijn er geen specifieke premies of subsidies voorzien voor het creëren van een zorgwoning. Toch kan je aanspraak maken op een tegemoetkoming voor de aankoop van specifieke hulpmiddelen voor thuiszorg of het uitvoeren van aanpassingen in de constructie van de woning. Daarnaast wordt het recht op sociaalrechtelijke uitkeringen behouden.

Een ander voordeel van zorgwonen is dat de inwoners als worden, ook al delen ze hetzelfde adres. De inkomens van de aparte huishoudens blijven dus gescheiden. Daardoor heeft de nieuwe woonsituatie zoals studietoelagen of werkloosheidsuitkeringen. 

Wat als je je woning verbouwt tot zorgwoning?

De zorgwoning moet uiteraard aangepast zijn aan de noden van de zorgbehoevende. Denk maar aan bredere deurgaten voor een rolstoel, een trap- of tillift, verlaagde drempels, het installeren van een aangepaste badkamer, etc. In die gevallen kan je aanspraak maken op bepaalde steunmaatregelen die de provincie en de gemeente uitschrijven, zoals de Vlaamse aanpassingspremie of de tegemoetkoming voor hulpmiddelen voor personen met een handicap. Meer informatie over de verschillende premies en tegemoetkomingen vind je op premiezoeker.be en de website van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.

Hoe zit het met sociaalrechtelijke uitkeringen?

twee aparte gezinnen beschouwd geen impact op sociaalrechtelijke uitkeringen

4. Wat als de zorgsituatie beëindigd wordt?

Vroeg of laat komt de zorgsituatie tot een einde. Wat doe je als er een andere oplossing is gevonden, de hulpbehoevende opnieuw alleen kan wonen of de hulpbehoevende is overleden?

Opnieuw melden

Indien de zorgwoning niet meer als dusdanig wordt gebruikt, dan moet dit in Vlaanderen opnieuw gemeld worden. Op welke manier dat moet gebeuren, hangt af van de nieuwe situatie.

Als eengezinswoning gebruiken

Als de woonsituatie terugkeert naar de oorspronkelijke samenstelling en de woning opnieuw als een fysiek geheel wordt gezien, dan volstaat het om dit opnieuw te melden bij het omgevingsloket van je gemeente.

Zorgwoning verhuren aan verschillende gezinnen of een alleenstaande

Als de ondergeschikte woning een ander gezin of alleenstaande huisvest, zonder dat er sprake is van een zorgsituatie, dan moet je hiervoor een vergunning aanvragen.

Herbestemming van de ruimte

Wat doe je met deze extra ruimte als het niet meer in gebruik is? Daarvoor kan je terecht bij BUILDINC. Als expert in duurzame woon- en bouwoplossingen maken we van jouw bij- of aanbouw een volledig nieuwe ruimte! Wij werken met een modulair bouwsysteem waarbij alle bouwmateriaal opnieuw gebruikt wordt in een nieuw bouwproject. De onderdelen van de zorgunit worden gewoon gebruikt in de bouw van een tiny house of een tuinkantoor. Op die manier gaat er niets verloren, ook je investering niet. Met BUILDINC kan je alleen maar winnen!

Vertrouw op de expertise van BUILDINC

Het is niet de eerste keer dat BUILDINC vragen over een zorgwoning ontvangt. Wij weten dan ook exact hoe je een situatie als deze duurzaam aanpakt. Heb je plannen om een zorgwoning te creëren? Deel ze met ons en wij doen de rest! Deel ze met ons en wij doen de rest!

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC : je krijgt van ons één vaste prijs voor een zorgwoning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een zorgwoning van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je microwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

Jij bepaalt hoe jouw zorgwoning gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest, BUILDINC levert zoals jij wenst.

Levenslang genieten

Zorgwoningen met BUILDINC is niet enkel 120% circulair, het is ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

DUURZAME OPLOSSING

Wil je je ecologische voetafdruk verkleinen? Dan ben je met een zorgwoning  al op de goede weg. Bij het bouwen van een zorgwoning  wordt er namelijk steevast gebruikgemaakt van duurzame materialen. Ook bij BUILDINC proberen wij ons steentje bij te dragen. Zo produceren wij met het RICRON paneel; een volledig gerecycleerd paneel met verschillende lagen plastic die zo uit de zee worden gevist. Het eco-vriendelijke product heeft al verschillende awards op zijn naam staan en is erkend door het WWF. Daarnaast zijn wij niet enkel 100% duurzaam, maar ook 120% circulair. Al het materiaal waarmee de zorgwoning gebouwd wordt, kan opnieuw geïntegreerd worden in nieuwe bouwprojecten.

Hoe kan ik de prijs drukken?

Zorgwoning bouwen of laten bouwen

Sommige mensen kiezen ervoor zelf aan de slag te gaan bij het bouwen van hun zorgwoning, omdat ze dit leuk vinden, maar misschien ook omdat ze denken op die manier de kosten te kunnen drukken. Dit is echter niet altijd het geval! Als je weinig ervaring hebt kunnen er immers heel wat zaken mislopen door fouten en verlies je bovendien ook gewoon kostbare tijd. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van waterschade of slechte isolatie, wat je op termijn duur kan komen te staan.

Daarom is het vaak beter simpelweg een beroep te doen op een expert, zoals BUILDINC. Hierdoor ben je zeker van een kwalitatief afgewerkt huisje en heb je meer zekerheid wat betreft de prijs, die bepaald wordt in de offerte. Bovendien biedt een professional vaak ook meer mogelijkheden op het vlak van afwerking, verschillende opties en upgrades. Bij BUILDINC hebben we jarenlange ervaring en expertise opgebouwd, die we graag voor jou aanwenden!

Gerecycleerde materialen

Je kunt ervoor kiezen om te werken met gerecycleerde materialen voor de bouw van je zorgwoning , wat de prijs kan drukken. Daarnaast is het ook een erg duurzame keuze! Bij BUILDINC wordt trouwens altijd gewerkt met eco-vriendelijke materialen.

Veelgestelde vragen over zorgwoningen

De Belgische wetgeving is erg vaag rond Tiny Houses. Bij een bouw is er altijd een vergunning nodig. De kans van slagen voor de vergunning is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Reglementering in je gemeente
 • De omgeving van je huis
 • Inkijk privacy van je buren

Mocht het niet lukken zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden om je woning uit te breiden zoals aanbouw of werken met een optopping

Tiny Houses worden niet altijd erkend als woning omdat de bewoonbare ruimte soms kleiner is dan wat de woonwetgeving voorschrijft. 

Voor domiciliëring moet je eerst informeren bij je gemeente. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je microwoning.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden in je natuurhuisje.
Modulaire gebouwen bieden de mogelijkheid om meerdere verdiepen bij te bouwen.
Tiny Houses en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om je woning uit te breiden op maat. Zo heb je ook een mini natuurhuisje met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.
Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uibreiden of hergebruiken.
Niet onbelangrijk bij het bouwen van een microhuisje is de basis waarop deze gebouwd wordt. BUILDINC biedt je verschillende funderingsmogelijkheden om een snelle en propere opbouw te garanderen.

BUILDINC: jouw veilige keuze

Klaar voor een tiny house te kopen dat voldoet aan al jouw wensen? Aarzel niet langer en doe een beroep op de expertise van BUILDINC voor het bouwen en plaatsen van jouw droomproject! Zo ben je zeker van een hoogstaand afgewerkte zorgwoning  en kun je rekenen op een offerte op maat. Zo wordt jouw zorgwoning -droom werkelijkheid!

Waar mag ik een zorgwoning?

Wil je een Tiny House bouwen in België of Nederland? De regelgeving voor kleine zorgwoning in België of Nederland is in elke gemeente anders. Zo heeft de stad Leuven al een eigen regelgeving klaar. Wat wel algemeen is vastgelegd, is dat een tiny house minstens 18m2 groot moet zijn. Ook heb je steeds een bouwvergunning nodig om eenzorgwoning te kunnen plaatsen.

Lees meer:

Laat je inspireren door design:

Wie eens tiny houses opzoekt op Pinterest, zal al snel verliefd worden op deze charmante type woningen. Elke vierkante meter wordt benut en knus ingericht voor maximaal comfort en woonplezier. Doordat een tiny house bij BUILDINC altijd in samenspraak met de klant worden ontworpen, zal die er exact uitzien zoals in jouw dromen. Graag een A-frame tiny house (met het typische dak)? Of eerder een blokje? De keuze is aan jou!