Zorgwoning kopen

Zorgwoning kopen
zorgwoning fiscaal

5 belangrijke vragen als je een zorgwoning wil kopen

Samen maar toch apart; dat is eigenlijk het basisprincipe van een zorgwoning. De oudere of hulpbehoevende krijgt de nodige zorg, maar behoudt toch zijn eigen zelfstandigheid en privacy én blijft in een familiale, vertrouwde omgeving. De voordelen van een zorgwoning samen met de steeds schaarsere en duurdere plaatsen in een rusthuis of instelling, zorgen ervoor dat mensen steeds vaker de overstap maken naar deze nieuwe vorm van wonen. Lees hier de antwoorden op vijf veelgestelde vragen over zorgwonen.

zorgwoning

1. Voor wie is een mantelzorgwoning geschikt?

Een mantelzorgwoning staat toe dat je ondersteuning kan geven aan maximaal twee oudere of zorgbehoevende personen (65+). Zo kan je moeder, vader, tante, buur, kind of vriend met een zorg- of ondersteuningsnood bij je komen inwonen en hebben jullie elk een eigen woonruimte op één en hetzelfde terrein. Het is eventueel ook mogelijk om de oudere(n) of zorgbehoevende(n) in de hoofdwoning te laten blijven wonen en zelf als mantelzorger in een bijgebouw of woning in de tuin te gaan wonen. 

Lees meer: Een zorgwoning bouwen bij BUILDINC

2. Heb ik een vergunning nodig voor een zorgwoning?

Door een nieuwe, goedgekeurde wet is het sinds 16 augustus 2021 niet langer nodig om een omgevingsvergunning, beter bekend als de ‘bouwvergunning’, aan te vragen. Enkel een melding is genoeg. Ook is het niet langer verplicht om een architect aan te stellen. Dit maakt het veel gemakkelijker om aan de bouw van een zorgwoning te starten. Sommige gemeenten keuren het ook goed als je een pre-mantelzorgwoning, gericht op de toekomst, wil bouwen.

tuinkantoor op maat
Een mantelzorgwoning kan volledig op maat volgens jouw wensen.

3. Waarom een zorgwoning?

Een zorgwoning in de tuin is de ideale oplossing in volgende situaties: 

  • Het huis is te klein om als mantelzorger je taken goed te kunnen uitvoeren. De extra ruimte is dan zeer welgekomen.
  • Zowel de mantelzorger als de zorgbehoevende willen allebei genoeg privacy.
  • De mantelzorger woont te ver van de zorgbehoevende.
  • Wanneer er voldoende ruimte is in de tuin.
  • Wanneer je graag een verhuizing of verbouwing wil vermijden.

4. Welke soorten mantelzorgwoningen zijn er?

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden bij het plaatsen van een zorgwoning. Er kan een zorgwoning gemaakt worden in een bestaand bijgebouw, maar het is ook mogelijk om een nieuw bijgebouw te koppelen aan je hoofdwoning of zelfs een vrijstaande entiteit in je tuin te zetten.

Ook sommige tiny houses kunnen tegenwoordig als mantelzorgwoning gebruikt worden. 

zorgwoning bijgebouw
Een zorgwoning als bijgebouw

5. Kan je een mantelzorgwoning ook huren?

Er zijn twee grote opties bij het bouwen van een mantelzorgwoning. Het modulair bouwsysteem van BUILDINC stelt je in staat een zorgwoning te bouwen op het moment dat deze echt nodig is. Daarbij bieden wij je ook de mogelijkheid de zorgwoning in de toekomst terug te demonteren en door te verkopen. Ofwel is er bij BUILDINC ook de mogelijkheid om een zorgwoning maandelijks te huren in plaats van aan te kopen. In vele gevallen is dat de ideale oplossing wanneer je tijdelijk zorg wil bieden aan je naasten.

Zorgwoningen bij BUILDINC

Interesse in een zorgwoning op maat? Vraag hier meer informatie en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je persoonlijk te adviseren en de verschillende mogelijkheden te bespreken.

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een zorgwoning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een zorgwoning van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je zorgwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zoveel meer.

Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest. BUILDINC levert zoals jij wenst.
Tip: Ontdek de zelfbouwpakketten van BUILDINC

Levenslang genieten

De zorgwoningen van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR

Een mantelzorgwoning en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je zorgwoning een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it!