Mantelzorgwoning

Mantelzorgwoning
zorgwoning fiscaal

Een mantelzorgwoning in de tuin:
eenvoudig en snel

Wil je je bejaarde ouders langer zelfstandig laten wonen mits een beetje extra zorg? Of heb je een dochter of zoon met een beperking die graag een eigen ruimte wil? Veel woningen zijn helaas niet goed voorzien op de zorg van een extra oudere of hulpbehoevende persoon.

Daarom komt een zorgwoning of kangoeroewoning soms erg gelegen. Deze ondergeschikte wooneenheid die op eigen terrein wordt geplaatst, maakt het mogelijk om in je vertrouwde omgeving en op de meest optimale en ontspannende manier voor je naasten te kunnen zorgen. Bovendien heb je vanaf 16 augustus 2021 geen vergunning meer nodig waardoor het nog makkelijker wordt om eentje in je eigen tuin te plaatsen. Lijkt een mantelzorgwoning in de tuin je wel interessant? Lees dan snel verder.

Soorten mantelzorgwoningen

Als je een zorgwoning wil bouwen, is de eerste vraag natuurlijk: waar? Over het algemeen zijn er drie grote opties

 1. Een bestaand deel van het huis/bijgebouw/tuinhuis/garage verbouwen en omvormen tot mantelzorgwoning
 2. Prefab unit aanbouwen aan je hoofdwoning
 3. Een losstaande unit in je tuin plaatsen

Ook sommige tiny houses kunnen tegenwoordig als mantelzorgwoning gebruikt worden. 

Hoe ziet zo’n zorgunit in de tuin eruit?

Vrije indeling

Als je gaat voor een losstaande mantelzorgwoning in de tuin dan heb je het voordeel dat je heel wat meer dingen zelf kan gaan kiezen zodat het voor zowel de zorgbehoevende als voor de mantelzorger een aangename plek wordt. Graag een slaapkamer en woonkamer in één zodat elke vierkante meter optimaal wordt benut? Dat is perfect mogelijk! Bij BUILDINC luisteren wij grondig naar je behoeften en werken we zo samen toe naar de perfecte mantelzorgwoning op maat. Graag veel comfort en luxe? Of klein en fijn? Tegenwoordig kan het allemaal!

tuinkantoor modern
mantelzorgwoning op maat
Een mantelzorgwoning kan volledig op maat volgens jouw wensen.

Extra aandachtspunten

Niet alleen de inrichting, maar ook het materiaal en de specifieke voorzieningen zijn volledig zelf te bepalen. Standaard voldoet een mantelzorgwoning aan de huidige isolatienormen, is hij voorzien van water en elektriciteit en wordt hij drempelloos gemaakt. Er zijn daarnaast nog heel wat andere zaken die bij een zorgwoning komen kijken zoals:

 • een alarmknop
 • aangepaste keuken
 • aangepast verhoogd toilet
 • ruime douchecabine en toegankelijke badkamer
 • ….

Bij BUILDINC zien we geen enkel detail over het hoofd. 

Duurzame materialen

Het materiaal van de zorgwoning is vrij te kiezen. Voor de vloeren is er keuze uit bijvoorbeeld klikparket, vinyl, laminaat, tegels,… Voor de buitengevel zijn de mogelijkheden legio, al is de houten zorgwoning wel een toppertje. Daarbij kiezen we steeds voor de beste én meest duurzame materialen zodat de zorgwoning ook na een aantal jaar nog in perfecte staat is. 

Gevelbekleding voor mantelzorgwoningen

Huren, kopen en verkopen

Daarnaast stelt het unieke bouwsysteem van BUILDINC je in staat een mantelzorgwoning te bouwen op het moment dat het echt nodig is en bieden wij je ook de mogelijkheid de zorgwoning in de toekomst terug te demonteren en door te verkopen. Ook hierbij kan je rekenen op de steun van BUILDINC die samen met jou naar een nieuwe eigenaar zoekt.

Nog interessanter is dat wij bij BUILDINC een huurmogelijkheid voor jou kunnen uitwerken. Dat maakt het mogelijk om jouw zorgunit per maand te huren in plaats van aan te  kopen. In vele gevallen is dat de ideale oplossing wanneer je tijdelijke zorg wil bieden aan je naasten. 

BUILDINC werkt nauw samen met de fabrikanten van de aangeboden bouwproducten en systemen. Zo wordt continu de vinger aan de pols gehouden op gebied van materiaalkeuze. De door ons aanbevolen en gebruikte materialen ondergaan de strengste testen op de markt en zijn meer dan eens innovatieve spelers in hun niche.

Tip: Download de brochure voor alle technische specificaties.

Hoe bouwen we de zorgwoning van je dromen?

Wil je graag een mantelzorgwoning kopen op maat of heb je nood aan een extra woordje uitleg? Vraag hier meer informatie en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op om je persoonlijk te adviseren en je specifieke wensen te bespreken.

Naast zorgwoningen specialiseert BUILDINC ook in 

Lees hier meer hoe we al je noden vertalen in een uniek project die past bij jullie situatie. 

Je krijgt een voorstel en prijs voor je vraag

Geen verrassingen bij BUILDINC: je krijgt van ons één vaste prijs voor een mantelzorgwoning volledig volgens jouw wensen en zonder extra kosten achteraf.

Het plan voor een mantelzorgwoning van je dromen

Samen met jou bekijken we wat je precies van je mantelzorgwoning verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zoveel meer.

Jij bepaalt hoe er gebouwd wordt

Zelf als handige harry kan je aan de slag met begeleiding van een professional. Heb je liever kant-en-klaar geleverd en geplaatst? Het kan alle twee: jij kiest. BUILDINC levert zoals jij wenst.
Tip: Ontdek de zelfbouwpakketten van BUILDINC

Levenslang genieten

De mantelzorgwoningen van BUILDINC zijn niet enkel 120% circulair, ze zijn ook bijzonder duurzaam. Je geniet van jarenlange garantie op de verschillende onderdelen van de constructie.

100% DUURZAAM, 120% CIRCULAIR

Een mantelzorgwoning en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze niet alleen 100% duurzaam, ze zijn ook 120% circulair. Hoe je meer dan 100% circulair kan zijn, horen we je vragen? Simpel: door de modulaire opbouw van onze gebouwen kunnen alle elementen tot jaren nadien hergebruikt worden in andere constructies, zelfs als de aard van het gebouw verschilt. Van je zorgwoning een aanbouw maken voor het huis van je kinderen? You got it!

Eisen voor een mantelzorgwoning in je tuin

Enkele voorwaarden bij het plaatsen van een mantelzorgwoning in de tuin:

 • binnen een straal van 30m van de bestaande woning
 • kan zowel in de zijtuin als achtertuin van je woning
 • het bouwwerk mag maximaal 3,5 m hoog zijn (er mag enkel op de begane grond gewoond worden)
 • de maximale bruto vloeroppervlakte van de mantelzorgwoning is 50 m²

Meer informatie vind je op Zorgwonen zonder zorgen op de website van Agentschap Wonen-Vlaanderen

Waarom een mantelzorgwoning een goed idee is

Hier lijsten we een aantal mooie voordelen van een zorgwoning voor je op:

 • Je dierbare naasten wonen dichtbij, maar toch blijft iedereen zijn eigen privacy behouden.
 • Een zorgwoning is op maat gemaakt en daardoor optimaal aangepast aan de behoeften van de zorgbehoevende.
 • Een mantelzorgwoning is steeds zo veilig mogelijk gemaakt.
 • De afwerking en inrichting is volledig zelf te kiezen.
 • Een mantelzorgwoning is snel gebouwd
 • Een zorgwoning is energiezuinig en met ecologische materialen gebouwd.
 • Het is mogelijk om je zorgwoning te verplaatsen of zelfs opnieuw te verkopen.
 • Het bouwen van mantelzorgwoning is vergunningsvrij

Veelgestelde vragen over mantelzorgwoningen

De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat vanaf 16 augustus 2021 het nog makkelijker wordt om een mantelzorgwoning in je eigen tuin te plaatsen.

Raadpleeg steeds je gemeente over de voorwaarden van het plaatsen van een mantelzorgwoning.

Meer informatie vind je op Zorgwonen zonder zorgen op de website van Agentschap Wonen-Vlaanderen

Zo groot als je maar wilt.

Leg uw zorgwoningproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van uw gemeente of stad.

Met het modulair systeem van BUILDINC kunnen sanitaire voorzieningen makkelijk en snel geplaatst worden.
Modulaire gebouwen bieden de mogelijkheid om meerdere verdiepen bij te bouwen.

Ben je een beetje handig en wil je graag zelf timmeren aan dé gedroomde eyecatcher in je tuin? Met de zelfbouwpakketten van BUILDINC kan je in een handomdraai eigenhandig je moderne zorgwoning in je tuin in elkaar zetten.

Samen met jou bekijken we wat je precies van je design verwacht. We werken een plan uit en adviseren je over afwerkingsmogelijkheden, elektriciteit, isolatie en zo meer.

De zorgwoningen en andere constructies van BUILDINC zijn door hun materiaalkeuze 100% duurzaam en geïsoleerd.
BUILDINC biedt de mogelijkheid om zorgwoningen uit te breiden op maat. Zo heb je ook een mantelzorgwoning met toilet en douchemogelijkheden, smart home integratie, ect.

Ja, door de modulaire opbouw van het gebouw kan je alle onderdelen zelfs jaren nog aanpassen, uitbreiden of hergebruiken.

Niet onbelangrijk bij het bouwen van een zorgwoning is de structuur van je huis. Om lang te genieten van je extra mooie ruimte ga je best even na of je woning en/of dak voldoende draagkracht hebben. Door het lichte bouwsysteem van BUILDINC te gebruiken is meestal veel meer mogelijk dan eerst gedacht.

Bij BUILDINC kan jij zelf bepalen welke stijl het beste in je tuin past. Een woning met landelijke klasse of modern design?

Ga je voor een cottage in een landelijke stijl, voor een strak blokje of voor een leuke combinatie van beide? Wij helpen je hier graag op weg bij het maken van de juiste keuze.

Bekijk enkele van onze referenties: